Tevékenységeim

Magánrendelőmben 2009 óta dolgozom, analitikusan orientált szemléletben. Rendelésemen elsősorban párkapcsolati problémákkal küzdő párok, pánik betegségben, depresszióban, szenvedők, önbizalomhiányos, szorongó, és életükben bármilyen fokon elakadó emberek jelentkeznek.

Pszichoterápia

Egyéni terápiás módszer személyesen vagy online.

Pszichodráma

Csoportos önismereti műfaj.

Autogén tréning

Test és lélek egyensúlya.

Szülő tréning

Cél, hogy a gyerekekkel való bánás ne legyen kínlódás.

Elég jó szülő Klub

Kötetlenül a gyereknevelés kérdéseiről.

Párkapcsolati konzultáció

Minden kapcsolatot együtt rontunk el, így együtt is tudjuk megjavítani.

Tanácsadás és pszichoterápia

Mindannyian érezzük néha, hogy elakadunk, nem tudunk egyről a kettőre jutni, nem tudunk döntéseket hozni, nem merünk váltani, változtatni. Sokszor ilyenkor csak annyit tapasztalunk, hogy valamilyen testi tünetünk jelentkezik, például sokat fáj a fejünk vagy a hasunk. Már minden orvost végigjártunk, és minden negatív, mégis marad a tünet.

Valami nem kerek az életünkben. Nem vagyunk boldogok.

Miért nem tudok mostanában aludni? Miért nem tudok szót érteni anyámmal? Miért nem tudok munkahelyet váltani? Miért vagyok ezzel az emberrel, ha nem vagyok boldog vele? Szeretnék már gyereket, de a párom nem, mi legyen? Nem akarok még gyereket, de a környezetemben már mindenkinek van, mi legyen? Hogyan lehet egy szakítást túlélni? Nem értem, miért szorongok mindenen? Vajon elég jó anya/apa vagyok?

Ilyen és még nagyon sokféle kérdéssel keresnek meg az emberek nap mint nap.
Ilyenkor, ha szeretnénk a helyzetünk mélyére nézni, ha meg szeretnénk érteni, mi lehet az oka annak, ami velünk történik, hogy azoknak az érzéseknek mi a magyarázata, akkor jó pszichológust keresni.

A terápiás folyamat során első körben, minden esetben, 3 alkalommal találkozunk, a probléma feltárása végett és hogy mindketten egy kicsit megismerhessük egymást. Én a kliens helyzetét, életét, a kliens azt, hogy dolgozom, hogyan gondolkodom. A harmadik alkalom végén eldöntjük, hogyan tovább. Belevágunk-e egy közös terápiás munkába vagy sem. Ez mindig egyéni, nincsenek sablonok arra, kinek mennyi időre van szüksége a változáshoz.

Pszichodráma

A pszichodráma alapvetően egy csoportos önismereti műfaj, de az egyéni terápiás folyamatban is sokszor alkalmazom elemeit, ha a helyzet ezt igényli. Pszichodráma során a bennünk levő érzéseket, vagy konkrét helyzeteket jelenítünk meg, teszünk ki a „színpadra “, ezáltal rá tudunk nézni egy másik szempontból.  Ez sokat segít a tisztánlátás és a megoldás keresésben. Sokan kérdezik, mi a különbség a családállítás és a pszichodráma közt? Erre a legszemléletesebben azt szoktam mondani, hogy a családállítás egy fénykép az életünkből, a dráma egy film.

Szülő tréning

Szent Lukács Görögkatolikus Integrált Gyermekrehabilitációs és Szociális Központ szervezésében tartok a férjemmel, aki gyermekorvos, szülőknek reflektivitást, értő gyereknevelést fejlesztő tréninget. A cél, hogy a gyerekekkel való bánás ne legyen kínlódás, a nevelés ne legyen traumatikus. Megtanuljuk, hogy kell a „rossz “gyerekkel bánni, kezelni a „hisztit “, és mindenféle gyerekneveléssel kapcsolatos kérdéssel foglalkozunk. A tréningek előre meghirdetett időpontokban vannak, évente kétszer. Egy tréning 4×3 órás.

Időpontotokat az Elég jó szülők vagyunk Facebook csoport oldalán lehet mindig megtalálni.

Elég jó szülő Klub

Szent Lukács Görögkatolikus Integrált Gyermekrehabilitációs és Szociális Központ szervezésében kéthetente ingyenes klubot tartunk szülőknek, ahol kötetlenül beszélgetünk a gyereknevelés kérdéseiről. Mindig az éppen jelen levő szülők kérdéseit járjuk körbe, és próbálunk közösen megoldást találni a nehézségekre.

kids2

Autogén tréning

A test és a lélek egy egység. Nem szabad arról elfeledkeznünk, hogy ez a kettő egymásra mindig hat. A testünk reagál az érzéseinkre, és az érzelmi helyzeteinknek mindig van lenyomata testünkben. A testünkben megjelenő érzetek hatnak a hangulatunkra, a lelki állapotunkra. Ezek oda vissza hatnak egymásra, az, hogy milyen a testi állapotom, befolyásolja a hangulatomat, de a hangulatom, érzéseim bizony hatnak a testünkre.

Az autogén tréning egy olyan gyakorlat, melyet belső koncentrációval, önmagunkra irányuló passzív figyelemmel kell végrehajtanunk, hogy az ellazultság testi és lelki értelemben is létrejöjjön. Ilyenkor csökkenhet a vérnyomás, lassul a légzés és a pulzus, illetve csökken és kezelhetővé válik a mindennapi élet okozta stressz.

Az autogén tréninget rendszeres gyakorlás és kellő elszántság árán bárki elsajátíthatja, azt követően pedig önállóan is végezheti. Az autogén tréning szinte minden ember számára segítség lehet, hiszen hatásosan alkalmazható a stressz és a feszültség minimalizálására, az alvászavar, a depresszió, a pszichoszomatikus betegségek és sok más megbetegedés kezelésére.

Boján Brigitta pszichológus Debrecen

Az autogén tréning megtanulása mindenkinek ajánlott, aki kiegyensúlyozottabb életet szeretne élni, de különösen javasolt az alábbi helyzetekben:

  • pánikbetegség, pánikszerű tünetek,
  • stresszes munkahely,
  • mindennapos feszültség,
  • gyakori ingerültség, fáradtság,
  • koncentrációs nehézség,
  • elalvás nehézsége,
  • magas vérnyomás,
  • emésztési zavarok

Párkapcsolati konzultáció

Amikor együtt vagyunk valakivel már egy jó ideje, akkor érezhetjük, hogy kopik a kezdeti hév, már nem olyan izgalmasak az együttlétek, már sokszor idegesítenek azok a tulajdonságai, amik az elején olyan édesek voltak. Ez természetes állapot, hiszen a monotonitás, a megszokottság egyrészről ad egy nagy biztonságot, ami fontos mindenkinek, másrészt unalmassá is válhat. És mindannyiunk alapvető tulajdonsága a kíváncsiság. Az újdonság mindig nagyon vonzó. Ám talán nem lehet minden 3 évben új kapcsolatba kezdeni mindezekért. Ilyenkor elég néhány alkalom, átbeszélni a kapcsolatban keletkező feszültségeket, konfliktusokat. Meg lehet tanulni az újdonságot a meglévőben is megtalálni. 

Boján Brigitta pszichológus Debrecen

Sokszor mondjuk, hogy egy párkapcsolat mindig igényel befektetett munkát, hát ez nagyon igaz. Magától egy kapcsolat sem működik jól örökké. Minden kapcsolatot együtt rontunk el, így együtt is tudjuk megjavítani. Ebben segítek néhány alkalmas konzultációval.